Tuindag 2018 Zuid

Groesbeek, De Horst en Breedeweg

Met de button kom je rechtstreeks op Google Maps


ROUTE ZUID

 

Kerkstraat 18, 6561 CC Groesbeek

Kerkhof Protestantse Kerk

 

Het kerkhof van de Protestantse Kerk is waarschijnlijk de oudste tuin(hof) van Groesbeek, en wellicht van de hele gemeente Berg en Dal. Midden in het dorp gelegen, naast het kerkje waar al honderden jaren mensen begraven zijn, is het kerkhof altijd open. Het biedt ruimte voor rust en bezinning.

Sinds kort is er een mooi aangelegd urnenveld en een strooiveldje met een zelf ontworpen en door een lokale smid handgesmede boom. Het snoeien en knippen van bomen en hagen wordt bijgehouden door een hovenier. Verder wordt de tuin bijgehouden door vrijwilligers, we proberen er een bloeiende hof van te maken, waar de vlinders rondgaan en de vogels zingen. We nodigen u graag uit om op een van de bankjes te komen zitten en u te laten verrassen.


ROUTE ZUID

 

Stationsweg 9T, 6561 BZ Groesbeek

Tuinen rond Gasterij ’t Groeske

 

Onze tuinen zijn ontworpen aan de hand van ideeën en behoeften van de gebruikers en buurtbewoners; ze sluiten aan bij het natuurgebied ’t Groeske. Bewoners van de Rozenboom, de Kloostertuin en de Mariënhof hebben in de ontwerpfase aangegeven wat zij graag zouden zien in hun leefomgeving.

Deze wensen zijn gerealiseerd: dieren, moestuinen in combinatie met kruiden, vruchten, beelden, terrassen en veel bloemen in geuren en kleuren. Het resultaat mag er zijn en de parken zijn nog steeds in ontwikkeling. Naast veel bloemrijke aanplant en bomen, afgewisseld door water en mooie wandelpaden, hebben ook de moestuinen van de Gasterij een plaats gekregen. Een moestuin met een variatie aan kruiden, groenten en eetbare bloemen en een pluktuin met een grote diversiteit aan bessensoorten, zijn twee jaar geleden aangelegd en worden onderhouden door vrijwilligers. In de Gasterij wordt gebruik gemaakt van de oogst. Inmiddels is er op het binnenterras een mooie volière. Binnenkort worden ruim 50 door vrijwilligers gemozaïekte staptegels in de parken gelegd. De tuinen spelen een belangrijke rol voor het welzijn van de buurtbewoners, zowel ouderen als jongeren. In het centrum van Groesbeek bieden zij een rustplek, een prachtig terras dat uitkijkt op het water van de beek die achter het oude klooster lang stroomt, en vormen zij een bron voor buitenactiviteiten. 

Je vindt de tuinen langs de Groesbeek.


ROUTE ZUID

 

Hoflaan/Wisselpad, Groesbeek

Buurtpark Het Groeske

 

In de wijk rond het Groeske hebben bewoners en wijkorganisaties zich gemengd in het herinrichtingsproject van het park en de beek de Groesbeek. Dit heeft geresulteerd in een inrichtingsplan waarbij de gemeente het hoofdontwerp heeft gemaakt en waarbij daarnaast vier delen zijn ingevuld door de bewoners zelf. Het resultaat mag gezien worden: een groene oase voor ontmoeting en recreatie, nu genoemd 'Buurtpark het Groeske'. De stalen wanden van het park markeren de vroegere hofvijvers van het kasteel van Groesbeek dat hier vlakbij lag. Op de vier eilanden in het park die de wijk heeft ingevuld, vind je nu een bloemen- en vlindertuin, een waterspeelplaats, een klein amfitheater met picknick- en vuurplaats en een levend klimtoestel. Ook hebben vrijwilligers gezorgd dat er een trapveldje kwam en een kleine hoogstamboomgaard. De tuingroep-vrijwilligers onderhouden samen het bloemeneiland aan de westzijde van het park. Zie ook: www.buurtparkgroeske.nl

 

Je vindt het park eenvoudig als je via de tuinen van Gasterij 't Groeske naar het oosten gaat.


ROUTE ZUID

 

Lievensweg 23, 6562 XN Groesbeek

Lily en Harrie Mortiaux

 

 

 

Welkom in onze kleine tuin met verrassende hoekjes, vijvertje, mozaiek, stenen beelden en andere kunstuitingen tussen de planten door. Laat u verrassen in deze kleine oase midden in een woonwijk. De opbouw van de tuin is erg intuïtief en soms mede bepaald door planten die er spontaan zijn gaan groeien. In de lente staat het vol met allerlei bolgewassen zoals krokussen, sneeuwklokjes, narcissen, tulpen e.d. gevolgd door longkruid, vergeet-me-nietjes, judaspenning om dan ineens in een wildernis te veranderen van alle andere uit de grond schietende vaste planten, die de neiging hebben over en door andere planten heen te groeien, samen met al het zevenblad. Ook zaailingen van een of tweejarige planten vragen om een plek. Het is dan belangrijk om drastisch te gaan trekken in zo’n kleine tuin. Want ik wil ook nog wel plek overhouden voor eenjarige fleurige zomerbloeiers. Er is een klein vijvertje met waterloopje, een zitkuiltje, er zijn veel beelden en mozaïek-uitingen. Kortom: veel te zien op een klein stukje.

 


ROUTE ZUID

 

Hogewaldseweg 19, 6562 KR Groesbeek - De Horst

Do Visser en Marlies Kersten

 

Aan de grens van de Duitse heuvelen en natuurgebied De Bruuk ligt onze hobbyboerderij met 1,2 ha land. De helft van het land is in gebruik door onze paarden, de andere helft gebruiken wij. Een klein gedeelte als siertuin met vijver, waar ’s zomers forellen in zwemmen. Het belangrijkste deel is onze moestuin met plantenkas. Hier groeien vele kruiden, vreemde soorten aardappels en naast bekende ook vergeten groenten. En tussen al dat eetbaars groeien bloemen. Het grootste gedeelte van de tuin is de bongerd met oude kersenrassen, peren, notarisappel en pruimen. De bongerd wordt als park onderhouden. U begrijpt het al, bij ons thuis moet je alles kunnen eten en groeien de appeltaarten, de stoofpeertjes en de kersenkoek gewoon aan de boom. De hobbyboer is handig in de keuken en de hobbyboerin is vinoloog. Kortom, het zit wel goed bij ons aan tafel.


ROUTE ZUID

 

Hogewaldseweg 4, 6562 KR Groesbeek

Loes Kraaijvanger en Toon van Iperen

 

Noem het gerust de ‘afterparty’, deze open tuindag. Op 22 juni trouwt dochter Marrit in onze Feesttuin en in mei vond hier het 21 diner plaats van een van de andere dochters en zo zullen er, als het aan ons ligt, nog vele tuinfeestjes volgen. Vanaf september 2017 zijn door tuinvrouwe Erna en bewoonster Loes volop plannen gemaakt om aan de Hogewaldseweg een ware Feesttuin te creeëren. Kleurrijke perken, een rozenprieel in de voortuin, een wei met fruitbomen en ruimte voor een circustent, stretchtent en terras aan de achterzijde van het huis.

En er is nog meer te zien op deze unieke plek tussen Bruuk en Reichswald. Sinds 2011 wordt de tuin aan de zijkant bewerkt door Erna. Op zoek naar een tuin, kwam zij hier terecht. Een mooie win-win situatie. Naast een kruiden- en groentetuin is er sinds een paar jaar ook een pluktuin in ontwikkeling.

Aan kunstenaars bieden wij een plek om te exposeren, zo ook op deze open tuindag: tuinschilderijen van Ingrid Giesbers zijn door de hele tuin te bekijken. Wees welkom in onze feesttuin!

 

 

Het leven

Is een feest

En jij

Bent uitgenodigd

 

 

Loesje


ROUTE ZUID

 

Bruuk 126, 6562 KN Groesbeek - Breedeweg

Marcel Tromp en Pauline de Weijer

 

Inmiddels wonen we al meer dan 25 jaar op dit prachtige plekje. Op ruim 5000 m2 proberen we een evenwicht te vinden tussen inspanning en ontspanning, functioneel en stijlvol, groen en kleur, lekker en leuk, overvol en minimalistisch, dieren en planten. De formele voortuin met witte bloemen gaat over in een moestuin die we helaas onlangs volledig hebben moeten opgraven. We hebben last van een woekerende Japanse holpijp die we 10 jaar geleden bij een waterelement hebben gepoot. Vorig jaar hebben we in de moestuin al de aangetaste buxushagen weggehaald. Het weer opbouwen van de tuin is dus een voortschrijdend proces, dat is ook tijdens de Tuindag nog gaande zal zijn. Maar fruit, (on)kruiden, groenten en bloemen staan nog volop rond de 'open plek'. Onze voormalige geheime tuin, die we wilden ombouwen tot iets wat op een (Japans) landschap leek, is nu een wild stukje dat aansluit op het bos. In het huisje dat je vervolgens tegenkomt (ooit kippenhok) is een deel van de keramiekverzameling te zien. Via het donkere vogelbosje kom je bij de vuurkuil. Voorbij het bosje begint het meest gecultiveerde gedeelte van de tuin, met ecologische zwemvijver, terras en uitzicht op het heuvelland. De ideale plek om even te gaan zitten en wat te drinken, al dan niet met de voeten in het water. Langs de paalwoning van de kippen en de boomgaard met schapen kom je weer terug bij het begin. 

Belangrijk om te weten: in deze tuin is een diep zwembad. Ouders, pas dus op uw kinderen. Toilet beschikbaar. Rolstoeltoegankelijk

Behalve de tuin is ook het pottenhuisje met de verzameling Duitse keramiek uit de jaren vijftig, zestig en zeventig te bekijken.


ROUTE ZUID

 

17 Septemberstraat, 6562 HC Groesbeek - Breedeweg

Vlindertuin Voi.jerland

 

Wie zullen u welkom heten in de Idylle Vlindertuin Voi.jerland? Het zijn niet enthousiaste tuinliefhebbers, die u verwelkomen .nee, het zijn vlinders en wilde bijen (koolwitjes, atalanta’s etc.). Het zijn inheemse planten, kruiden, grassen en waardplanten. Ze staan niet klaar om u goedendag te zeggen. Je moet ze zelf zoeken en begroeten, en rustig zullen zij zich tonen. De Vlindertuin Voi.jerland is gelegen tussen de dorpskern van de Breedeweg en de Bruuk. Achter de straten Dakotastraat, Marketgarden en de 17 Septemberstraat liggen 3 WADI’s. Een WADI (Water Afvoer Door Infiltratie) is een bassin, waarin regenwater wordt opgevangen dat langzaam wegzakt in de grond). Rondom die wadi’s is de vlindertuin aangelegd. Op 7 oktober 2015 heeft burgemeester Slinkman het startsein gegeven voor de aanleg van de vlindertuin Voi.jerland samen met enkele buurtbewoners, de Vlinderstichting en de gemeente. De vlinderstichting zorgde voor de zaden van de vlinderplanten en struikjes. De kinderen van de basisschool Breedeweg hebben bij de start van de vlindertuin meegeholpen de vlinderplantjes te poten. Vlakbij de Bruuk, achter de 17 Septemberstraat staat een bijen/insectenhotel tussen de bomen en vlinderstruiken aan een pleintje. De kinderen waren ook bij de onthulling van het bijenhotel, de bank en het infobord. In juni 2016 heeft de vlinderstichting het beheer over de vlindertuin Voi.jerland overgedragen aan de gemeente en de buurt. Het is de bedoeling om in de toekomst met de kinderen de vlindertuin te onderhouden. Aan de rand van de vlindertuin staan telefoonpalen. Deze zijn bestemd voor de zwaluwen, die op de draden rusten voor de nacht. Vlindertuin Voi.jerland is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor rolstoelgebruikers en het hele jaar te bezoeken. Vlindertuin Voi.jerland is een struintuin en een geniettuin. Op het bankje kunt u genieten van de rust en de bezige vlinders en bijen en kennis nemen van wat deze idylle te bieden heeft ‘Een bloem in het wild kan altijd overleven, want het maakt hem niet uit, waar hij groeit.’ (Dolly Parton)


ROUTE ZUID

 

Koningin Wilhelminaweg 5, 6562 KX Groesbeek - Breedeweg

Marcel en Tinka Verschuuren

 

In 1999 zijn we op deze heerlijke plek komen wonen. In 2002 hebben het geweldige geluk gehad om een stukje extra grond te bemachtigen, hierdoor hebben we nu 1850 m2 om heerlijk mee te experimenteren. De voortuin is strak aangelegd met diverse hagen, bomen, waaronder drie prachtige plataanbomen, en vaste beplanting. Daarachter bevindt zich een grote verrassing,  een ruime tuin, aangelegd in cirkels en ronde vormen met vele soorten vaste planten, hagen en groot en klein fruit. Door de gehele tuin staan oude landbouwwerktuigen en ook vind je een mooi prieeltje.

Deze tuin heeft een hoogteverschil, een romantische overkapping om heerlijk te ontspannen, een prachtige vijver en een leuke kippenren.

Ook aan de inwendige mens wordt met liefde gewerkt, in ons moestuintje proberen we allerlei groenten en klein fruit te laten groeien welke met smaak gegeten worden. Onze tuin groeit met de behoefte van ons gezin mee, hierdoor blijven we lekker veranderen, kom kijken, geniet en laat je verrassen!!

In onze tuin bevind zich een grote vijver, ouders pas dus  op uw kinderen.

Onze nieuwe buurman, beeldhouwer Hans Versteeg, zal tijdens de Tuindag een aantal van zijn werken exposeren in onze tuin. Aanrader!


Overige deelnemende tuinen in de gebieden:


ORGANISATIE EN CONTACT

De organisatie van de Tuindag 2018 is in handen van de werkgroep Open Tuindag gemeente Berg en Dal. Wil je ook meedoen aan de organisatie of hand- en spandiensten verrichten? Geef je dan hier op.

De werkgroep bestaat uit Paul Leenders, Angeline Willemse, Marcel Verschuuren, Hennie Smit-Locht, Marcel Tromp en Pauline de Weijer. 

Stuur ons een email.